İsabet Okulları Bilgi-işlem Uzmanı, Ar-ge Ekibi Üyesi, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

23 Mart 2016 Çarşamba

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

1 yorum :
İlk önce ülkemizin eğitim teknolojileri alanına yöneldiğini görmek bizim gibi teknoloji kullanan kitleyi çok mutlu ediyor demekte fayda olduğunu düşünüyorum. Teknoloji inanılmaz bir biçimde ilerlemekte. Sürekli yeni cihazlar ve onların gelişen entegrasyonunu görmek mümkün hale geldi. Artık espiri bile sayamayacağımız cümleler kullanıyoruz "İphone 7 almışsın". Belki İphone 7 almadık ama seneye %80 alma imkanına sahip olacağız. Bu hayatımızın değişilmez bir parçası haline geliyor. Moore Yasası'na göre bir mikro işlemci içerisindeki transistör sayısı her sene iki katına çıkacakmış. Gordon Moore 'un bu teorisi belki tam olmadı ama inanın %80 haklı çıktı. Şuan teknoloji tam anlamı ile yaydan fırlamış ok misali gidiyor.

Peki biz bu okun neresindeyiz? Eğer siz bir eğitimci iseniz en azından o okun hemen yanında olmanız gerekiyor. Neden mi? Şöyle söyleyeyim: Artık ders işlediğiniz öğrenciler bu teknoloji ile başladılar hayata. Onlara onlar kadar teknoloji kullanarak ders anlatmazsanız. Sözleriniz biraz havada kalıyor. Sizin sınıf hakimiyetiniz, derslerdeki etkinlikleriniz, onlar için soluk ve anlamsız olabiliyor. Bu durumda kaliteli bir öğretmen olmak adına teknoloji alanında kendimizi olabildiğince geliştirmek gerekiyor. Bu sayede öğrenci kitlesi ile aynı dili konuşmuş olma imkanı buluruz. Onların çağını yakalamak bize öğrencilere daha yakın iletişim kurmanın yolunu açacaktır. Bu da elbette derste verimi arttıracak önemli bir faktör.

Gelelim eğitimde teknoloji kullanımına. Burada biz eğer teknolojiyi takip ediyorsak hatta eğitim alanında çıkan yeni uygulamalara göz atabiliyorsak işimiz daha kolay. Örneğin sınav kelimesinin bütün öğrenciler için bir tedirginlik uyandırdığı kesin. Nasıl onları germeden sınav quiz vb hazırlayacağız peki? Kahoot burada devreye giriyor. Sınavı bilgisayar sınıfında sanal ortamda yapacağız kelimesi çocuklarda zaten bir keyif oluştur. Birde bunun yanında sınavda oluşan eğlence ise cabası. İnanın böyle bir şekilde çocuklar sizden sürekli sınav bile isteyebilirler bilginiz olsun.

Eğitimde teknoloji kullanımını elbette bak biz bu işi yapıyoruz demek için de yapmamak gerekli. Bu durumda gereksiz zaman kayıpları olması muhtemel hale gelebiliyor. Tabletli eğitime geçen kurumlar. Bunların en başında tabiki meb geliyor. Fakat bu eğitim ne kadar verimli geçiyor? Sürekli derste tablet kullanmak mümkün olmuyor. Derste konumuzu renklendirmek için yada konuyu pekiştirmek için kullanmak çok verimli sonuçlar oluşturuyor. Fakat AKILLI TAHTA'dan aç dersi o anlatsın sen de otur. Bu değil kesinlikle kullanım şekli. Derslerimizin belki 5-10 dk değişik uygulamalar ile dersimizi renklendirmek şimdi için ideal bir teknoloji kullanımı olur sanırım

1 yorum :