İsabet Okulları Bilgi-işlem Uzmanı, Ar-ge Ekibi Üyesi, Bilişim Teknolojileri Öğretmeni

24 Mayıs 2016 Salı

Maker Hareketi

Hiç yorum yok :
Maker Hareketi Nedir?

    Evet yanlış duymadınız. Nedir bu maker hareketi sizce? Yaptığı başarının ve farklı bakış açısının yanı sıra bir de algı hareketi olabilir mi? Ülkemizde son yıllarca adını sıkça duyuyoruz. Bilakis eğitim alanında gerek meb gerekse özel okulllar kendilerini bu alanda geliştirmeye çalışıyor. Kimi kurumlar ülkemizde bulabildikleri eğitme yolluyor eğitimcilerini. Kimi kurumlar ise biraz daha fazla bilgi edinmek için yurt dışına gönderiyor eğitimcilerini. Bu uzun ve zehmetli eğitimler sonunda neler kazınıyor bu insanlar hatta neler kazandırıyor. Bunları birlikte ele alalım istedim.
     Maker ingilizce kökenli bir kelime aslında bizim dilimizde üretici anlamını taşıyor. Maker hareketinin amacı ise ülkemizde eğitimin içine bu üretici kimliğini aşılamayı yerleştirmek. Yani yeni nesilleri tüketen bir toplumdan üreten bir toplum haline dönüştürmek diyebiliriz. Bu ülkü bizim ülkemiz için gerçekten tam da aradığımız bir olgu. Ülkemizi göz önünde bulundurursak gerçekten de üretmiyor ve sürekli tüketiyoruz.
     Amerika başkanı gençlere "Sizler app store'den oyun indirip oynamayın onun yerine siz bir oyun yapın herkez onu oynasın" diyor. Ama ülkemizde bu durum farklı tabi. Yeni başbakanımız bakanlık döneminde yaptığı bir konuşmada "Bu bilişime çok kafa yormayacaksın. Nimetlerinden faydalanacaksın yeter yoksa kafayı sıyırırsın" diye ifade ediyor. Biz sadece nimetlerinden faydalanmayalım üretelim de. İşte Maker ruhu bu durumda aradığımız kan oluyor bizim için.
    Maker sadece öğrenci demek değil tabi. Maker aslında öğretmen veli herkes demek. Bir öğretmen maker fikrini öğrencilerine aşılayabilmek için önce kendi o fikre sahip olması gerekli. Daha sonra o fikri etrafına yayabilir. Buda öğrenen bir öğretmen ile mümkün olabilir. Burada çok önemli bir konu ortaya çıkıyor. Öğrenen öğretmen demek kendini geliştirebilen farklı bir bakış açısına sahip, zincirlerini kırmış bir insan olması gerekiyor. Değişimin, yenilenmenin farkında olan ona adapte olabilen bireyler bu maker hareketinde konumlanabilecek.
    Maker bu kadar konuştuktan sonra içini ne ile dolduracağız diye sorabilirsiniz. Yazının amacı da bu zaten. Birazını yukarıda ifade ettim ama dah derine inecek olursak:  Maker demek kodlamayı öğrenen, ürün ortaya koymayı seven, bir ürün ortaya koymanın verdiği tadı almış, Üretmek kelimesinden hoşnut olan bir toplum demek. Okullarda maker hareketinde stem uygulmaları, robotik çalışmaları, scratch da kodlama öğrenme, Code.org gibi web 2.0 araçlarından faydalanıyor.

Stem için  hazırladığım yazımda görüşmek üzere...

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder